Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Till avancerad sökning
 

För att göra mer avancerade sökningar och sammanställningar kan du använda Språkbankens verktyg Karp. Det rekommenderas i första hand för forskare som vill analysera de uppgifter som ligger till grund för SKBL.

  Till Karp (Extern länk)

Hedvig Gustava (Ava) Lagercrantz

1862-09-071938-05-06

Konstnär, porträttmålare

Ava Lagercrantz var konstnär och en eftertraktad porträttmålare i USA i början av 1900-talet. Hon anlitades för att måla kungaporträtt av både Oscar II och Gustav V.

Ava Lagercrantz föddes i Karlskrona 1862. Familjen flyttade till Stockholm i slutet av 1866 där hennes far, Jacob Reinhold, då hade fått en ny tjänst. Han var anställd inom flottan och avancerade efter hand till viceamiral. Ava Lagercrantz uppvisade tidigt konstnärlig talang. Hon utbildade sig genom att studera hos framstående konstnärer både i Sverige och utomlands. I Stockholm var Kerstin Cardon hennes lärare; Kerstin Cardon drev en egen målarskola och var specialiserad på porträtt.

Ava Lagercrantz var under ett par perioder, 1885—1889, samt 1893, bosatt i Paris. Där studerade hon för kända konstnärer som Jules Lefebvre, Tony Robert Fleury, G Boulanger och Benjamin Constant. Hennes karriär tog tidigt fart, och hon deltog i Parissalongen 1888, 1889 och 1890. År 1889 var hennes bidrag ett självporträtt, vilket har blivit ett av hennes mera kända verk. År 1890 belönades hennes porträtt av fadern med första pris.

Ava Lagercrantz specialiserade sig på porträttmåleri, blomstermålningar och miniatyrer. Hon använde sig av olika tekniker, som olja, pastell och miniatyr i sitt skapande. Under sin tid i Paris gjorde hon bland annat ett porträtt av August Strindberg. Han bodde också periodvis i staden. Porträttet hänger på Dramaten i Stockholm.

Under två decennier, 1902—1923, bodde Ava Lagercrantz i New York, där hon framförallt målade porträtt och blomsterstilleben men även en del landskap. Hon var kusin med Sveriges sändebud i Washington, Herman Lagercrantz, och detta blev en inkörsport för beställningar av porträtt från den tidens kändisar inom bland annat den diplomatiska kåren och operavärlden. Hon kallade sig där för Ava de Lagercrantz, förmodligen för att markera att hon var av adlig ätt. Hon var med i 1914—1915 års upplaga av Woman's Who's Who of America, vilket visar att hon var framgångsrik i sitt måleri. Två gånger fick hon åka hem till Sverige för att måla kungaporträtt, den ena gången av Oscar II och den andra gången av Gustav V.

I USA var Ava Lagercrantz med i en anti-suffragettorganisation, The New York State Association Opposed to Woman Suffrage (NYSAOWS). Möjligen var det av övertygelse eller av praktiska skäl, i vilket fall som helst var det säkert tryggare att ha den ståndpunkten, så att den priviligierade kundkretsen inte behövde oroa sig. Dock verkar Ava Lagercrantz ha beundrat August Strindberg, och om hon tog intryck av hans komplicerade syn på förhållandet mellan män och kvinnor så låg det kanske nära till hands att ansluta sig till anti-suffragetterna.

År 1923 återvände Ava Lagercrantz till Sverige och bosatte sig i Stockholm. År 1935, några år innan sin död, hade hon en utställning på Konstnärshuset. Hon finns idag representerad vid Nationalmuseum. Sina sista år tillbringade Ava Lagercrantz i Paris.

Ava Lagercrantz avled 1938 och begravdes på Galärvarvskyrkogården i Stockholm.


Katarina Olsson


Publicerat 2020-05-07Hänvisa gärna till denna artikel, men uppge alltid författarnamnet enligt följande:

Hedvig Gustava (Ava) Lagercrantz, www.skbl.se/sv/artikel/HedvigGustavaAvaLagercrantz, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Katarina Olsson), hämtad 2024-05-29.
Övriga namn

  Smeknamn: Ava de Lagercrantz


Familjeförhållanden

Civilstånd: Ogift
 • Mor: Hedvig Ottilia Lagercrantz, född Lindström
 • Far: Jacob Reinhold Lagercrantz
 • Syster: Anna Gustava Charlotta Lagercrantz
fler ...


Utbildning

 • Yrkesutbildning, Stockholm: Privata konststudier, för Kerstin Cardon
 • Yrkesutbildning, Paris, Frankrike: Privata konststudier för bl a Jules Lefebvre, Tony Robert Fleury och Benjamin Constant


Verksamhet

 • Yrke: Konstnär, porträttmålare


Kontakter

 • Släkting: Herman Lagercrantz, kusin
 • Vän: August Strindberg


Organisationer

 • The New York State Association Opposed to Woman Suffrage (NYSAOWS)
  Medlem


Bostadsorter

 • Födelseort: Karlskrona
 • Karlskrona
 • Stockholm
fler ...


Priser/utmärkelserKällor

Litteratur
 • Arosenius, Louise & Hedberg, Walborg (red.), Svenska kvinnor från skilda verksamhetsområden: biografisk uppslagsbok, Bonnier, Stockholm, 1914

 • Olsson, Katarina, Sigrid, Augusta, Anna och de andra: modiga blekingskor kring 1900, IKO utbildning, Sturkö, 2017Vidare referenserAva Lagercrantz. Självporträtt, olja på duk, 1889. Nationalmuseum (foto: Anna Danielsson – beskuren)
Ava Lagercrantz. Självporträtt, olja på duk, 1889. Nationalmuseum (foto: Anna Danielsson – beskuren)

Nyckelord

1800-talet 1900-talet Konstnärer