Katja Geiger var kläddesigner och kvinnan bakom det välkända modeförtetaget Katja of Sweden.
Katja Geiger och tvillingbrodern Lars föddes i Ekeby i Skåne 1920. Då fanns det redan två syskon i familjen från föräldrarnas tidigare äktenskap. Ytterligare ett syskon hade fötts men gått bort. Föräldrarna Hulda och Anders Hallberg var 40 respektive 50 år gamla när tvillingarna föddes. Tvillingbrodern kallade Karin för Kata, vilket resten av familjen också började göra. Fadern var utbildad vid Konstfack och arbetade som keramisk formgivare. I hemmet fanns också ett stort intresse för sömnad, vävning och teckning. Katja Geiger ansågs vara begåvad inom alla dessa områden. Det var således redan i barndomen som hennes intresse för formgivning föddes och hon uppmuntrades att bejaka sin begåvning för form, färg och material.
I början av 1930-talet blev fadern sjuk och förtidspensionerades. Familjen flyttade till Landskrona. År 1935 avled fadern och familjen flyttade till ett egnahemsområde i en annan del av staden. Katja Geiger gick på flickskola och det var då hennes modeintresse utvecklades. Hon ärvde sina äldre systrars kläder och önskade att hon kunde få utveckla sin egen stil. Efter flickskolan sökte Katja Geiger till Konstfack och påbörjade sin utbildning där 1938. Efter bara en vecka bytte hon huvudinriktning från keramik till textil. Den kända textilkonstnären Barbro Nilsson blev hennes lärare. Nilsson rekommenderade Katja Geiger att besöka Kulturen i Lund under sommarlovet och det blev starten för hennes stora intresse för folkkonst. År 1940 öppnade Anders Beckman sin modeskola och Katja Geiger bestämde sig för att hoppa av Konstfack och utbilda sig där i stället. Samtidigt som hon var modestudent arbetade hon som modeillustratör under namnet ”Kata” tillsammans med Eva von Zweigbergk och Pia Hård af Segerstad på Dagens Nyheter. Kontakterna och arbetet på tidningen betydde mycket för Katja Geiger och gav henne också en inblick i modevärlden. Under samma period ritade hon också annonser till modehuset MEA. Här fick hon även chansen att designa några modeller till visningar och fick mycket uppmärksamhet för en enkel och stram brudklänning.
År 1941 gifte Katja Geiger sig med Kjell Stensson, hennes före detta lärare från Landskrona. Tre år senare föddes deras son Anders. Genom sin man blev Katja Geiger intresserad av politik och klassisk musik. Han intresserade sig dock inte för hennes arbete, vilket bidrog till deras skilsmässa några år senare. Katja Geiger hade vid skilsmässan träffat sin blivande man filmproducenten Rod Geiger, med vilken hon fick ytterligare två söner.
Under 1940-talet ville de flesta av studenterna på Anders Beckmans skola till modets huvudstad Paris efter avslutade studier. Katja Geiger ville i stället till USA. År 1946 reste hon dit i sällskap med vännen och kollegan Eva von Zweigbergk för att studera på Parsons School of Design. På skolan undervisade bland andra Claire McCardell som var välkänd inom konfektionsindustrin. Katja Geiger var intresserad av industridesign och hade idéer om enkel kläddesign anpassad till tidens moderna möbler och arkitektur. Det var också enkelhet och användbarhet i kombination med modern design som kom att göra Katja Geigers plagg berömda. Efter avslutade studier på Parsons med toppbetyg, som tvåa av 500 studenter, började hon arbeta med sin första kollektion. Redan 1949 såldes den på de mest ansedda varuhusen i New York som Lord & Taylor, Russeks och Bloomingdale’s. Kollektionen gjorde succé och plagg från den sågs i flera amerikanska TV-såpoperor, vilket gav spridning och publicitet. Det var också nu namnbytet skedde och Kata blev Katja och lanserade varumärket Katja of Sweden.
Rod Greigers arbete inom filmindustrin gjorde att familjen flyttade till Italien 1952. I Rom hade Katja Geiger kunder som Ingrid Bergman och Märta Torén. Hon blev under vistelsen i Italien allvarligt sjuk och bestämde sig för att åka hem till Sverige under konvalescensen. Vistelsen i Sverige ledde till att familjen valde att bosätta sig i Huaröd i Skåne och arbeta med att utveckla varumärket Katja of Sweden därifrån. Huaröd blev bas för Katja of Sweden fram till 1975. Modeföretaget ställde ut på H55 i Helsingborg 1955. Samma år inleddes också samarbetet med MMT, Malmö Mekaniska Tricotfabrik. Företaget, som var i underklädesbranschen, ville slå sig in på modemarknaden genom att anlita formgivare. I första kollektionen som Katja of Sweden gjorde för MMT användes moderna tyger av välkända formgivare så som Viola Gråsten, Göta Trägårdh, Astrid Sampe och Maja Isola. MMT var skeptiska till hennes enkla modeller i formlös trikå, som inte gjorde sig särskilt väl på galgarna. Men målgruppen av unga modemedvetna kvinnor uppskattade genast designen. Katja Geiger ville helst arbeta med bomullsjersey som kunde hålla formen efter tvätt och MMT lyckades producera ett sådant material kallat 3T. De tre T:na stod för Tvätta, Torka, Ta på. Detta förenklade arbetet med den enkla design som Katja Geiger var ute efter. Hon gjorde två till tre kollektioner om året för MMT. Kollektionerna hade störst framgång i USA och England. År 1966 visades Katja of Swedens kollektion i Paris och fick också stort genomslag. Under 1960-talet var hon inspirerad av en resa till Västafrika, vilket resulterade i kollektionen ”The African Line” producerad av tyger från Nigeria och Kamerun. År 1967 öppnades 19 Katja of Sweden-butiker i Saks Fifth Avenue-modevaruhus i olika storstäder i USA.
Under andra halvan av 1950-talet började Katja Geiger att intressera sig för skodesign och inledde ett samarbete med skoföretaget Gyllene Gripen. De gjorde en kollektion av sandaler i buffelskinn tillsammans. Liksom hennes kläddesign utmärktes skodesignen av enkelhet och bekvämlighet. Skorna slog igenom stort, främst i USA. Hon samarbetade också med företaget Tretorn som tillverkade stövlar och textilskor.
Under 1970-talet uppstod problem i samarbetet med MMT, som hade bytt ägare och hävdade att de ägde rätten till namnet Katja of Sweden. Samtidigt krävde skattemyndigheten Katja Geiger på pengar. MMT fortsatte att producera varor under varumärket Katja of Sweden till 1977 när företaget gick i konkurs. Rod Geiger köpte senare tillbaka namnet. Efter brytningen med MMT etablerade Katja och Rod Geiger tillsammans med bankiren Olof Forsgren och några danska och tyska försäljare firman Huaröd Design som skulle producera efter Katja Geigers design. Projektet kantades dock av problem och 1977 bestämde sig Katja Geiger för att flytta till USA där hon startade företaget Katja Products. Hon återupptog sitt intresse för vävning och arbetade med garner, färger och mönster till tyg. Hon blev en viktig designer för textilfirman Cannon och producerade tyger i naturmaterial, som utmärktes av mönster i ränder, rutor och geometriska figurer i klara färger. Under 1980-talet fortsatte hennes framgångar och hennes sortiment utökades med bestick, glas och porslin, som såldes i stora varuhus över hela USA. Hon arbetade framgångsrikt med sitt varumärke fram till 1996, när Rod Geiger blev sjuk och de återigen bosatte sig i Sverige. Katja Geiger upphörde samtidigt med sin yrkesverksamhet.
Katja Geiger avled i Tollarp 2017 och betraktades vid sin död som den första modeskaparen som med stor framgång lanserade svenskt mode utomlands.