Sylvia Leuchovius var keramiker, formgivare och konstnär. Hon dekorerade Rörstrands jubileumsservis Sylvia och blev känd för sina väggplattor. Hon arbetade också med stengods.
Sylvia Leuchovius föddes 1915 i Linneryd i Småland. Hon var enda dotter till organisten och kyrkosångaren Karl Johan Leuchovius och hans hustru Frida Elvira. I familjen fanns också de tre sönerna Aron Vivert, Filip och Kurt. Så småningom flyttade familjen till Alingsås.
Som ung ville Sylvia Leuchovius bli modetecknare eller konstnär då hennes stora intressen var mode och teckning. Hon utbildade sig först till sömmerska men vid 30 års ålder började hon på Slöjdföreningens skola (nuvarande Högskolan för Konst och Design, HDK) i Göteborg. Där gick hon på avdelningen för dekorativ konst och grafik och tog examen 1949.
Efter avslutad utbildning rekommenderade skolans rektor henne till Rörstrand. Hon flyttade till Lidköping och fick samma år arbete som konstnär med den huvudsakliga uppgiften att skapa dekorer. Hon arbetade dock mest med stengods och gjorde unika väggplattor och figurer samt brickor i flintgods med keramiska stilleben. År 1952 presenterade Rörstrand fyra keramiker vid en visning med dessas senaste arbeten. Kvartetten bestod av Hertha Bengtson, Marianne Westman, Maria Hackman-Dahlén och Sylvia Leuchovius, vars väggplattor ansågs ha ”romantiska toner”. Recensenten tyckte bäst om hennes fiskar som ”påminde om persisk emalj”.
Under resten av 1950-talet fick Sylvia Leuchovius i uppdrag att skapa en relief till biblioteket i Tolered i Göteborg och hon erhöll en silvermedalj, medaglia d´argento, för sina alster vid Triennalen i Milano. I sällskap med bland andra Hertha Hillfon ställde hon ut på Slöjdföreningens utställning Form i Centrum i Stockholm. År 1959 blev bland andra Rörstrand, Nationalmuseum och Röhsska museet inbjudna att delta i en utställning på Victoria and Albert Museum. Flera keramiker från Rörstrand deltog, däribland Sylvia Leuchovius. Hon visade några av de arbeten som hon blivit mest känd för, chamotteplattor med engobering och glasyrer i dämpade färger och dekorativa kompositioner. I Sunday Times berömdes hon tillsammans med Carl Harry Stålhane, Hertha Bengtson och Marianne Westman.
Flera av keramikerna knutna till Rörstrand och Gustavsberg medverkade vid utställningen med nordisk keramik i New York 1960. Sylvia Leuchovius arbeten som oftast fått ord om sig att vara drömska och fragila, började bli ”aningen robustare med underfundigt drag”. Men fortfarande var hennes motivvärld poetisk och utgjordes av växter, fåglar och barn. Den har beskrivits som ”poesi i lera och färg”.
År 1962 var det dags för hennes första separatutställning. Den tog plats i Rörstrands nya, samma dag invigda, utställningslokal vid Valhallavägen. I en artikel i Dagens Nyheter ses Sylvia Leuchovius glatt leende intill en av sina väggplattor och på ett annat foto visas hennes runda keramikägg som blommar. Hennes fat och vaser är modellerade med tunna väggar, inte drejade, och ”multna” färger överdragna med genomskinlig glasyr. I stället för att måla dekorerna hade hon för hand rullat små kulor av lera och med dem fått fram en reliefeffekt.
Nordiska Kompaniet presenterade sedan en kollektion ateljétillverkade vaser, fat och väggplattor märkta SL eller S Leuchovius. Dessa tillverkades enbart i ett begränsat antal. Några år senare presenterade Rörstrand unikt stengods av Sylvia Leuchovius i sin utställningslokal på Birger Jarlsgatan. Under 1970-talet fick hon motta två kulturstipendier från landstingen i Skaraborgs och Älvsborgs län.
År 1971 började Rörstrand avveckla sin egen konstverkstad och sade då upp alla sina konstnärer. Redan året efter fick dock Sylvia Leuchovius ett frilanskontrakt som gav henne arbetsperioder på fabriken. Hon ritade kaffeservisen Select samt servisdekorerna till serviserna Paljette och Toscana. Då Rörstrands Porslinsfabrik 250-årsjubilerade 1976 fick hon dekorera jubileumsservisen Sylvia på Marianne Westmans servisgods i fältspatporslin. Den bestod av 23 delar. Vid jubileet öppnades också ett permanent porslinsmuseum där produktionen under 250 år kan beses.
1976 hade Sylvia Leuchovius ytterligare en separatutställning med den senaste produktionen av sin keramiska konst. Därefter gick hon i pension och flyttade tillbaka till Alingsås. Där ägnade hon sig de sista åren åt att utveckla sitt tavelmåleri.
Under årens lopp hann Sylvia Leuchovius delta i ett 40-tal utställningar för Rörstrands räkning, både inom och utom landet. Hon gjorde studieresor till Belgien, USA och Italien. Hennes offentliga utsmyckningar finns exempelvis på Kungsladugårdsskolan i Göteborg, där hon skapat keramikväggar, och på Lidköpings lasarett. Hon är representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska Museet i Göteborg, i Trondheim och i USA.
Sylvia Leuchovius avled den 31 mars 2003 i en ålder av 88 år. Hennes stoft vilar på Alingsås stadskyrkogård.